Často kladené otázky ( FAQ )

1. Kdo musí mít HACCP zaveden?

Haccp musí mít všichni výrobci, prodejci a distributoři potravin, dále provozovatelé gastroprovozů - kavárny, restaurace, bistra, cukrárny, občerstvení
 

2. Jak často se musí systém HACCP aktualizovat?

Doporučená aktualizace je 1 / rok, v případě změny v provozu okamžitě. Dokumentace HACCP se musí udržovat aktuální v souladu se skutečností a platnou legislativou. Pravidelné aktualizaci předchází audit provozu
 

3. Jak často je třeba školení z HACCP a hygienického minima?

1/ rok a dále všichni noví zaměstnanci a při změnách v HACCP
 

4. Co je nejdůležitější a na co dávat pozor při hygienické kontrole?

Stavebně technický stav v provozu, neporušenost povrchů, snadná čistitelnost a dezinfikovatelnost. Dále na křížení cest a dodržování správné výrobní a hygienické praxe 
 

5. Platí ještě potravinářské průkazy?

Ne, platnost potravinářských průkazů byla zrušena k 1.7. 2023
 

6 jaké jsou novinky v oblasti HACCP?

Změna státního dozoru, nově k 1.1.2025 SZPI přebírá dozor nad gastroprovozy
TOPlist