Často kladené otázky ( FAQ )
1. Kdo musí mít HACCP zaveden?
Haccp musí mít všichni výrobci, prodejci a distributoři potravin, dále provozovatelé gastroprovozů - kavárny, restaurace, bistra, cukrárny, občerstvení
2. Jak často se musí systém HACCP aktualizovat?
Doporučená aktualizace je 1 / rok, v případě změny v provozu okamžitě. Dokumentace HACCP se musí udržovat aktuální v souladu se skutečností a platnou legislativou. Pravidelné aktualizaci předchází audit provozu
3. Jak často je třeba školení z HACCP a hygienického minima?
1/ rok a dále všichni noví zaměstnanci a při změnách v HACCP
4. Co je nejdůležitější a na co dávat pozor při hygienické kontrole?
Stavebně technický stav v provozu, neporušenost povrchů, snadná čistitelnost a dezinfikovatelnost. Dále na křížení cest a dodržování správné výrobní a hygienické praxe
5. Platí ještě potravinářské průkazy?
Ne, platnost potravinářských průkazů byla zrušena k 1.7. 2023
6 jaké jsou novinky v oblasti HACCP?
Změna státního dozoru, nově k 1.1.2025 SZPI přebírá dozor nad gastroprovozy